• Vorige pagina

 

Twee aromatische wijnen uit frankrijk en Oostenrijk

Klassewijnen met een gezicht en bewezen reputatie

Normale prijs € 20,95 per fles
12 flessenprijs, prijs per fles € 19,20

Domaine Saint-Jacques Rully La Fosse Premier Cru Blanc 2011

Christophe Grandmougin maakt in de minder bekende wijnstreek Rully een prachtige kwaliteit Premier Cru witte Bourgogne. De wijnstokken in de wijngaard zijn gemiddeld maar liefst 55 jaar oud. Bovendien is de plantdichtheid met ruim 10.000 stokken per hectare bijzonder groot: een in de wijnwereld algemeen erkende voorwaarde voor het kweken van hoge kwaliteit druiven.

Het gevolg van een dergelijke hoge plantdichtheid is flinke onderlinge concurrentie tussen de stokken. Met als resultaat: een lage opbrengst per wijnstok. De wijnbereiding gebeurt op klassieke Bourgondische wijze met twee gistingen en een vatrijping van bijna 15 maanden. Een bijzonder fraaie witte Bourgogne die u gerust nog een aantal jaren kunt bewaren.

Share |


  • Proefnotitie
  • Proefnotitie voor Domaine Saint-Jacques Rully La Fosse Premier Cru Blanc

    Fraai aroma van rijp geel fruit en lichte toastgeuren. Volle, zachte en ronde smaak met veel lengte en een lichte toets van eikenhout.

    Drinken bij

    Uitstekende witte Bourgogne, heerlijk bij zoetwatervis of gevogelte in roomsaus.

    Houdbaarheid

    Op dronk vanaf twee jaar na de oogst; gemakkelijk tot zes jaar houdbaar.

  • Onderscheidingen (3)
  • Schrijf een beoordeling
  • Schrijf een beoordeling

  • Producentprofiel
  • Domaine Saint-Jacques

    Profiel downloaden

    Mocht u van plan zijn de aloude route naar Santiago de Compostella af te leggen, loop dan ook even aan bij Domaine Saint-Jacques in Rully (Bourgogne). U kunt hier als pelgrim overnachten, maar vooral ook het mooie wijngoed met zijn dertiende-eeuwse kelders en achttiende-eeuwse cuverie bekijken. Om het domein heen liggen wijngaarden, waaronder de premiers crus La Fosse en Marissou. Daar staan chardonnay en pinot noir, de klassieke Bourgognedruiven. Ook maakt het domein wijn van de al net zo typische Bourgognedruif aligoté.

    Hoewel dit familiebedrijf dus oud is, is er niets stoffigs aan de huidige eigenaar en wijnmaker, Christophe-Jean Grandmougin. Nadat hij het domein overnam van zijn vader, besloot hij zelf te gaan bottelen en geleidelijk over te stappen op biologisch-dynamische druiventeelt. Al het werk in de wijngaard is gericht op verbetering van de kwaliteit van de druiven, zoals een kleinere opbrengst per plant, gebruik van oudere wijnstokken en een hoge plantdichtheid. Het oogsten gebeurt met de hand en altijd bij koele temperaturen, dus desnoods 's nachts.

    De wijnen rijpen en rusten in de oude keldergewelven, die daarvoor het perfecte natuurlijke klimaat hebben. Zo ontstaan in alle rust de rijke, minerale witte wijnen en de fruitige, zachte, goed gevulde rode wijnen van Domaine Saint-Jacques.

  • Bijpassend recept
  • Varkenshaasmedaillons met paddenstoelensaus

    Ingrediënten:

    - 500 gram varkenshaas
    - 300 gram snijbonen
    - 500 gram kruimige aardappels
    - 250 gram paddenstoelen
    - 300 gram kookroom
    - Roomboter en melk
    - Sherry en sojasaus

    Ochtend:

    - Snijd de varkenshaas in 3 mooie medaillons p.p. en bak goudbruin in wat olie
    - Laat ze niet gaar worden, zet in de koeling als ze afgekoeld zijn
    - Schil de snijbonen met een dunschiller vanaf de zijkant, dus tot dunne sliertjes
    - Breng zout water eerst aan de kook, gaar de bonen kort en spoel direct ijskoud
    - Kook de aardappels gaar en stamp of knijp tot puree
    - Maak er een lekkere puree van met zout, boter en hete melk
    - Snijd de paddenstoelen, breng aan de kook met wat sherry en een druppel sojasaus
    - Laat inkoken, voeg de room toe en laat weer inkoken tot sausdikte. Dek de pan goed af

    Avond:

    - Laat het vlees op temperatuur komen, zet circa 10 minuten in de oven op 100 °C
    - Warm de bonen op in het kookwater
    - Zet de pan saus weer op het vuur
    - Warm de puree op in de magnetron
    - Doe de puree op warme borden, met daarop de bonen en medaillons
    - Serveer de saus eromheen of apart

    Wijn-spijs: Domaine Saint-Jacques Rully La Fosse Premier Cru Blanc

    Bron: PTMD The style magazine - door Robért Verweij - Najaar 2011

  • Specificaties
  • DranksoortWijn
    Kleurwit
    Smaakdroog
    LandFrankrijk
    HerkomstgebiedBourgogne
    Producent Domaine Saint-Jacques
    Druivenrassen100% Chardonnay
    Oogstjaar2011
    Omverpakking12 flessen
    Flesinhoud750 ml
    Alcohol 13,00 %