Opnieuw hagelschade in Chablis op de avond van 1 mei 2024

In enkele minuten moet de oogst verwachting van 2024 herschreven worden.

Opnieuw hagelschade in Chablis op de avond van 1 mei 2024

Door Boudewijn  |  dinsdag 07 mei 2024  |  Categorie: Oogst verwachtingen

In slechts enkele minuten op de avond van 1 mei 2024 werd het lot van de Chablis-oogst herzien. Een hevige storm liet een stortvloed aan hagel los op wijngaarden over de hele noordelijke Bourgogne-appellatie, bekend om zijn karakteristieke witte wijnen van Chardonnay. Wijnboeren zullen pas over enkele weken weten hoe de wijnstokken zich zullen herstellen, maar de eerste schaderapporten zijn zorgwekkend.

De storm, omschreven als een supercel, concentreerde zich op de dorpen Chablis, La Chapelle-Vaupelteigne, Fontenay-près-Chablis, Villy en Maligny. Hoewel het nog vroeg is en elke perceel volledig beoordeeld moet worden door de wijnboeren, liepen de getroffen wijngaarden schade op variërend van 30 procent tot 100 procent van de potentiële druiven.

"De hagelstorm van 1 mei heeft ongeveer 20 tot 25 procent van de 15.000 acres van de appellatie dramatisch beïnvloed," legde de adviserende oenoloog Grégory Viennois uit, de voormalige wijnmaker bij Domaine Laroche. "Maar met de golf van vorst die we de week ervoor hadden en de verschillende hagelbuien die we hier en daar sinds het begin van het groeiseizoen hebben gehad, kunnen we helaas verwachten dat het uiteindelijke verlies groter is."

Christian Moreau, eigenaar van Domaine Christian Moreau Père & Fils, meldde verschillende schade in verschillende percelen. "Op het Domaine hebben we waarschijnlijk tussen de 20 en 30 procent schade in onze premier cru Vaillon, terwijl de grand cru Les Clos in orde zou moeten zijn," vertelde hij aan Wine Spectator. "Er was ook schade in Valmur. Maar we moeten nog een paar dagen wachten om de schade echt te zien. Wat we nu nodig hebben is zeer warm weer, omdat de wijnstokken gestrest zijn door het koele weer van de laatste twee weken."

William Fèvre, die percelen bezit in verschillende premiers en grands crus locaties, leed zware verliezen, schat wijnmaker Didier Séguier. "De linkeroever [van de rivier de Serein] was meer getroffen dan de rechteroever, in het bijzonder Montmains, Vaillons en Lys. Aan de rechteroever lijkt Montée de Tonnerre gespaard te zijn gebleven, terwijl de grands crus en [premier cru] Vaulorent iets meer schade hebben," vertelde hij aan Wine Spectator. "Onze percelen in deze sectoren waren getroffen. Het is nog wat vroeg om de balans op te maken, maar de verliezen zijn vrij zwaar, van de orde van 20 tot 80 procent, afhankelijk van de sector."

Patrick Piuze merkte wat lichte schade op aan wijngaarden waarmee hij werkt in La Chapelle, Fontenay en Vaillons. "Ik zal het redden met de twee goede oogsten van 2022 en 2023," zei hij. "Laten we niet vergeten dat we nederig zijn ten opzichte van de natuur."

Het weer in de komende weken zal een factor zijn in hoe de wijnstokken reageren. De beschadigde scheuten vertonen necrose, het afsterven van weefsels rond de beschadigde cellen. Bovendien maakt de vochtigheid in de grond in combinatie met de kwetsbaarheid van de wijnstokken ze meer vatbaar voor meeldauw.

"Het is inderdaad te vroeg om te zien wat de effecten op de bloei en de uiteindelijke oogst zullen zijn," zei Viennois. "Deze stressfactoren—[vorst, hagel, regen en koude temperaturen]—zullen zeker een grote impact hebben op de natuurlijke fysiologische ontwikkeling van de wijnstokken. We zullen veel [bloemknoppen] verliezen die nooit druiven zullen worden."

Even geduld a.u.b.